fbpx

Primer equip a completar el Cap de Creus (30K) per relleus

Fins aquest darrer cap de setmana, cap equip de relleus havia intentat el repte, i des de Vies Braves hem tingut la sort d’acompanyar, assessorar i validar el primer creuament del Cap de Creus amb relleus, n’estem molt orgullosos!

Credit Suisse Team & Certificate

L’aventura va començar molt d’hora, el dissabte a les 5:57 de la matinada davant la platja de Palangrers de Roses i va durar 9h i 40min. Els 4 nedadors de l’equip de relleus, l’Armando (ES), en George (UK), l’Spyros (GR) i en Piers (UK), van nedar amb neoprè i mantenint sempre el mateix ordre, mai superant 1 hora a l’aigua. Aquesta reglamentació de la English Channel Association, va possibilitar homologar el creuament com a oficial.

Vídeo del Repte ↓

L’estratègia de la prova va ser pensada en funció de la previsió meteorològica, dels dos dies que tenien per fer l’intent, el dissabte era clarament millor. Tot i això, un moderat vent de sud estava previst que s’aixequés al migdia i per això es va decidir sortir ben d’hora des de Roses direcció a Port de la Selva. Quan abans passéssim el Cap de Creus, abans estaríem protegits dels vents de sud. A més a més, en cas que aquest arribes abans d’hora, bufaria en la mateixa direcció a la que nosaltres nedàvem i per tant ens ajudaria a avançar. Passar el Cap de Creus no va ser fàcil, més o menys a dos quarts de dotze el superàvem i allò va representar una injecció de moral per tot l’equip. Un cop nedant al nord del Cap de Creus i pensant-nos que ja estàvem protegits del fort vent de sud que bufava, ens vàrem adonar que patíem una forta deriva que ens havia desviat considerablement del nostra rumb. Just abans de començar a nedar el Golfet, havíem recuperat la nostra ruta de nou. El darrer tram fins a Port de la Selva vàrem incrementar la freqüència del relleu, i fins i tot algun dels components va nedar una estona sense neoprè. Finalment, a les 15:48h de la tarda arribàvem a la platja del Pas de Port de la Selva i donàvem per acabada l’aventura.

La travessia del Cap de Creus és una de les més desconegudes, salvatges i autèntiques ultramaratons de natació que hi ha al món.

El repte consisteix en nedar els 30 quilometres que separen dues de les poblacions més emblemàtiques de la Costa Brava nord, Roses i Port de la Selva, rodejant així el perímetre del Parc Natural del Cap de Creus i passant per davant de Cadaqués.

Es pot també realitzar una variant allargant el recorregut uns deu quilometres fins la població fronterera de Portbou.

Independentment del punt d’inici de la travessia, el recorregut s’endinsa ràpidament dins la reserva marina del Parc Natural on domina el paisatge rocós i modelat per la Tramuntana, passa per davant de Cales com Jóncols o Montjoi, supera el Cap Norfeu i la punta més oriental de la península ibèrica, el famós Cap de Creus, i recorre gran part de la Mar d’Amunt al nord del Cap de Creus. Aquesta àrea de litoral protegit és conegut per la seva rica biodiversitat, ecosistema sa, i paisatges excepcionals. Però també, aquesta és una zona marítima molt temuda pels navegants, degut a les condicions meteorològiques imprevisibles i al fort vent de nord que habitualment hi bufa anomenat “Tramuntana”.

La travessia del Cap de Creus requereix als nedadors que la vulguin afrontar: capacitat per nedar en aigua a una temperatura entre 18-21ºC, preparació física i mental per superar totes les condicions desfavorables que se’ls hi puguin presentar, com corrents, vents forts o defalliment i una molt bona planificació i organització. Qüestions com la meteorologia, els recursos econòmics, el vaixell d’acompanyament, caiacs d’escorta, assistència mèdica, alimentació, pilot i equip de suport experts locals i qualificats, son cabdals per assolir el repte.

Igualment, s’haurà de comptar amb autorització de les autoritats marítimes i informar a Salvament Marítim en tot moment.

Finalment, l’estratègia és clau en aquest tipus de travessies: escollir l’època de l’any mes favorable per fer el creuament, entendre les condicions meteorològiques del la zona, esperar una bona finestra de bon temps i decidir la millor ruta en funció de les condicions meteorològiques.

Des de 2013, només 2 nedadors l’han nedat sense vestit de neoprè: Miquel Sunyer (Roses – Port de la Selva, setembre 2013) i Tita Llorens (Roses – Portbou, juny 2017); i uns altres 4 l’han nedat amb vestit de neoprè: David Rodríguez, Josep Caireta, Pau Cusó i Gerard Rutia (Roses – Portbou).

By |2018-07-04T10:50:04+00:00Dimecres, 4 de Juliol del 2018 |NOTÍCIES|0 Comments

About the Author: