fbpx

Quick Rescue, el nou dispositiu de salvament aquàtic

Vies Braves i Dipsalut compromesos amb la seguretat al mar

Gràcies a la col·laboració del DIPSALUT (l’òrgan de salut pública de la diputació de Girona) amb el projecte de les Vies Braves, aquest any tindrem l’oportunitat de participar en l’última fase d’avaluació d’una nova boia per al rescat de víctimes aquàtiques. Per tal de realitzar aquesta avaluació final, es fan simulacres de salvament a diverses platges gironines.

Fins el moment, aquestes simulacions s’han dut a terme a les platges de Lloret de Mar, de L’Escala, d’Empuriabrava i de L’Estartit. Han comptat amb la col·laboració dels equips de salvament i socorrisme de Creu Roja, Proactiva i Rescatadores, així com dels respectius ajuntaments.

El nou dispositiu s’anomena Quick Rescue i ha estat dissenyat per professionals experts del socorrisme aquàtic i pel Centre d’Innovació i Desenvolupament de la Universitat de Girona. S’ha fabricat a l’empresa Tecnodimensión.

DIPSALUT ha ofert el recolzament tècnic i econòmic indispensable per tal que aquesta innovació esdevingués una realitat i representés una millora dels serveis de salvament i socorrisme aquàtic de les platges de la demarcació de Girona. 

A diferència de les boies de rescat que s’utilitzen habitualment (que són rígides, amb forma aerodinàmica), es tracta d’un dispositiu inflable. Es porta plegat a la cintura, en forma de ronyonera, i s’infla automàticament– estirant un cordó, amb una sola mà- quan s’arriba al punt on es troba la víctima. D’aquesta manera, el socorrista pot nedar sense entrebancs ni resistència, reduint el temps de resposta davant d’una emergència.

Hi ha dos models d’aquesta nova llauna de rescat: un pensat per al salvament de víctimes que es troben conscients i l’altre, per a víctimes que estan inconscients. Aquest segon model és una altra gran novetat, que ha estat patentada per l’Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona (Dipsalut). Incorpora una cavitat especialment dissenyada per acollir el coll de la víctima. A més, té una zona de recolzament addicional configurada per proporcionar la inclinació del coll adequada per tal de mantenir obertes les vies respiratòries i per facilitar que estiguin en tot moment fora de l’aigua mentre es fa la maniobra de remolc de la víctima.

Model 1 – Víctimes Conscients

quick rescue

Model 2 – Víctimes Inconscients

En el rescat d’una persona que es troba inconscient a l’aigua és determinant evitar l’obstrucció de les vies respiratòries tan ràpid com sigui possible. La manera més bàsica de fer-ho és col·locant el cap de la víctima fora de l’aigua i en la posició adequada. Per aconseguir-ho, els socorristes han de realitzar maniobres per obrir i mantenir obertes les vies respiratòries de la persona. Per a fer-ho necessiten mans i braços, de manera que han de desplaçar-se o mantenir-se flotant (a l’espera d’una barca o un altre mitjà de rescat) amb l’única ajuda de les seves cames. Aquest fet canviaria amb l’ús de la nova llauna de rescat ja que facilitaria la desobstrucció de les vies respiratòries i mantindria la víctima en aquesta posició alliberant les mans i els braços del socorrista perquè pugui desplaçar la víctima amb menys dificultat. 

Aquest estiu s’està duent a terme la fase final d’avaluació d’aquesta nova llauna de rescat. Les proves es fan a través de simulacions de diferents situacions; mai en casos reals. Serviran per veure si el material s’adequa a les necessitats dels seus usuaris intensius, els socorristes. A partir de les seves experiències, es farà l’avaluació qualitativa de la llauna i s’introduiran les millores necessàries als prototips.

By |2018-06-28T07:51:41+00:00Dilluns, 25 de Juny del 2018 |NOTÍCIES|0 Comments

About the Author: