Com contribueix Vies Braves a l’Objectiu 14 de desenvolupament sostenible?

Els ODS com a marc pel canvi social

El setembre de 2015 es va aprovar en el si de les Nacions Unides els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). El document porta un títol d’allò més revelador: “Transformar el nostre món. L’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible “que es defineix com un “pla d’acció en favor de les persones, el planeta i la prosperitat” (ONU: 2015).

Els ODS han establert un marc perquè el sector privat interioritzi i sobretot contribueixi a solucionar els grans reptes que afecten la humanitat i al futur del nostre planeta (ONU: 2015).

Vies Braves Objetivo 14

En aquest context, Vies Braves es posiciona com una empresa social amb vocació transformadora que supera la lògica econòmica dels models convencionals (guiats per la creació de valor econòmic) i que entén l’empresa des d’un punt de vista innovador (deixant enrere la filantropia i la RSC) orientat a la resolució de problemes socials, re-definint així el significat del benefici empresarial i de l’èxit.

Els ODS i Vies Braves

Els ODS neixen amb la vocació de promoure i mobilitzar esforços a nivell global i giren al voltant de diferents temàtiques amb objectius per complir. Les empreses formem l’ecosistema social, de manera que tenim el deure ètic de contribuir a la millora social. Vies Braves es compromet a contribuir a l’Objectiu 14 de Vida Submarina que té l’objectiu de conservar i utilitzar de forma sostenible els oceans, els mars i els recursos marins per al desenvolupament sostenible.

Vies Braves va néixer amb una missió molt clara que guia el seu core business i estableix els seus valors. Es tracta d’un projecte que Miquel Sunyer (nedador extrem d’aigües obertes) va idear després que comencés a preocupar-se per l’estat dels mars. Sunyer va pensar que l’única manera de teixir llaços entre la societat i el mar era apropant la ciutadania al gran blau. De fet, té sentit: si ell havia arribat a tal nivell de conscienciació i preocupació era perquè es passava hores nedant al mar, observant la vida dels seus ecosistemes.

Vies Braves havia de convertir-se en un agent de canvi, però també donar poder a les persones perquè es convertissin en ambaixadors / es del oceà. La fórmula de conscienciació era molt clara: crear carrils de natació al mar que permetessin a les persones explorar-de forma segura en un espai abalisat. Com els camins de ronda de la Costa Brava, però en el mar. D’aquesta manera, es trencaria la barrera física que separa el medi aquàtic i terrestre, i Vies Braves aconseguiria crear un vincle amb aquesta persona, i aquesta persona, al seu torn, amb el mar.

“No es pot estimar una cosa que no coneixes, i no pots protegir una cosa que no estimes”

Miquel Sunyer

Vies Braves Cadaqués

La creació de les Vies Braves

I així va començar a caminar – o millor dit, a nedar- Vies Braves.

El projecte va veure néixer les primeres Vies en municipis de la Costa Brava, gràcies a l’impuls de l’empresa Technojet Swim,del Patronat de Turisme de la Costa Brava, i més endavant del DipSalut. En 2014, neix la primera xarxa pública d’itineraris marins i aigües obertes del món i es diu Vies Braves. A dia d’avui, el projecte ha creat 26 itineraris marins de lliure accés a tota la Mediterrània Peninsular oberts entre Maig i Octubre. Durant aquests mesos es duen a terme activitats gratuïtes de natació i snorkel amb guies locals de cada municipi que porten a grups de 15 persones a explorar la zona abalisada de la Via Brava.

A banda, s’han impulsat els Camps de Treball Vies Braves per a adolescents d’entre 14 i 16 anys, es promou l’eco-swimming i les neteges de fons marí, així com l’esport saludable i l’educació mediambiental. Així mateix, Vies Braves ha identificat quatre àrees d’impacte que avalua i controla cada temporada: medi ambient, salut, consciència ciutadana i educació.

L’impacte social de Vies Braves

Al llarg d’aquests cinc anys s’han realitzat estudis d’impacte en aquestes quatre àrees per avaluar si aquesta fórmula de conscienciació funciona. A continuació, s’exposen alguns dels resultats * obtinguts sobre la conscienciació dels usuaris que han explorat els itineraris marins:

  • El 90% ha incrementat la seva percepció sobre la importància de protegir i conservar el mar.
  • En 2018 s’han extret 478kg d’escombraries del fons marí i platges.
  • Es valora en 4,22 sobre 5 la influència que ha tingut nedar en un itinerari marí sobre la percepció dels usuaris pel que fa a la protecció i conservació del mar.
  • Un 70% dels usuaris enquestats han recollit alguna vegada algun residu del fons marí i l’han tirat al contenidor.
  • S’han abalisat 25 quilòmetres de trams de costa durant els mesos en què els municipis costaners pateixen més pressió turística

* Resultats obtinguts a partir d’una enquesta realitzada per BIM Consultors a 466 usuaris/es

Vies Braves Impacto SocialVies Braves Impacto Social
By |2019-11-19T14:11:00+00:00Dijous, 24 d'octubre del 2019 |General, NOTÍCIES|0 Comments

About the Author: